Czy trądzik ma coś wspólnego z tym, co jemy?
Przez długi czas
zaprzeczałem związkowi między jedzeniem a skórą. Chciałam wierzyć, że mój
trądzik może być całkowicie wyleczony wyłącznie poprzez stosowanie leków
miejscowych i wydawanych na receptę, a dieta nie miała z tym absolutnie nic
wspólnego.
W głębi duszy było to głównie dlatego, że nie
chciałem zmieniać diety, to znaczy kto chce? Podobało mi się to, co jadłem, a
jeśli wszyscy jedli to samo, to pomyślałem, że to znaczy, że ja też mogę.
Trądzik jest oczywiście genetyczny, ale nie oznacza to, że niektóre potrawy nie
będą pogarszać twojego stanu.
Po około roku,
metodą prób i błędów, znalazłem wyraźny związek między produktami,
które powodują trądzik.
1. Nabiał
Chciałbym wiedzieć
o związku pomiędzy mleczarni i trądzikiem wcześniej, proszę, jeśli walczysz z
trądzikiem usuń z diety nabiał. W ciągu krótkich trzech miesięcy mój trądzik zmniejszył się o 95%. Dlaczego
nabiał powoduje trądzik? Takie rzeczy jak mleko, ser, lody i inne produkty
uboczne z mleka krowiego zawierają zapalny hormon wzrostu, IGF-1, który po
spożyciu skierowany jest do gruczołów tłuszczowych skóry.
Ten hormon nie
tylko zmusza Twoje gruczoły do nadmiernej produkcji sebum, ale także tworzy
nadmiar komórek skóry, które zaczynają się skleić i więzić w Twoich porach.
Jest to hormon wzrostu dla cielaków, a u niektórych osób - hormon wzrostu dla
trądziku.
2. Soja
Do niedawna nie
jadłem dużo soi, kiedy zmieniłem dietę i stałem się weganinem. Używam takich
produktów jak tofu i inne substytuty
mięsa, przechodząc do bezmięsnego stylu życia, kiedy zauważyłem, że mój trądzik
zaczyna się pogarszać.
Byłem w szoku z
powodu zmiany, przez którą przechodziło moje ciało, ponieważ w większości
przypadków słyszałem, że weganizm jest zalecany do walki z trądzikiem, a nie do
jego powodowania. Podczas przechodzenia przez moją lodówkę i spiżarnię o
świcie, ponad połowa z tych pokarmów zawiera soję.
Nigdy przed
weganizmem nie polegałem na soi, więc usunąłem ją z mojej diety i w ciągu kilku
dni moja skóra całkowicie powróciła do normy. Soja, podobnie jak nabiał,
również ingeruje w twoje hormony, ale w tym przypadku produkuje nadmiar
estrogenu. Istnieje również wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega 6 w soi,
który, jeśli nie zostanie zrównoważony przez wystarczającą ilość omega 3, może
spowodować stan zapalny w organizmie.
3. Węglowodany
Zaskakujące,
prawda? Naprawdę nigdy nie sądziłem, że to będzie jedna z tych potraw
powodujących trądzik. Zrezygnowałem z rafinowanych karbów krótko po tym, jak
zrezygnowałem z nabiału, kiedy stosowałem dietę o niskim indeksie glikemicznym.
I nie tylko moja skóra się poprawiła, ale również trawienie było lepsze;
doświadczyłam mniej wzdęć i nie miałam już zbyt pełnego, niewygodnego uczucia w
żołądku.
To są takie rzeczy
jak biały chleb, bajgle, skórka do pizzy, biały ryż i większość makaronów,
gdzie całe ziarno wraz z witaminami i minerałami jest zabrane; pozostawiając
jedzenie o małej lub żadnej wartości odżywczej.
Może spowodować
wzrost poziomu cukru we krwi, co z kolei może wywołać stan zapalny w
organizmie. Ta reakcja zapalna następnie pokazuje się w zmęczenie, bóle ciała,
a ty domyśliłeś się, że to - trądzik. Całe ziarna są znacznie łagodniejsze w
organizmie, uwalniając wszystkie niezbędne włókna i składniki odżywcze powoli w
czasie bez tworzenia odpowiedzi hiper insuliny.
4. Kofeina
To był dla mnie
najtrudniejszy nawyk do zrezygnowania. Moją ulubioną częścią całego dnia było
uruchamianie ekspresu, napełnianie domu tym romantycznym aromatem i popijanie
latte podczas leżenia w łóżku przewijając moje social media. To był mój czas na
refleksję i relaks, zanim zaczął się mój dzień. Kawa była dla mnie potrzebą.
Kofeina, po
spożyciu, miesza się z twoim hormonem kortyzolu, tym samym hormonem, który
uwalnia się, gdy jesteś zestresowany. Nadmiar kortyzolu z kofeiny i stresu =
nadmierny trądzik. Przy wszystkich wymaganiach stawianych nam w codziennym
życiu jest prawie niemożliwe, aby całkowicie pozbyć się kofeiny.
Dobra wiadomość
jest taka, że takie rzeczy jak matcha (½ ilości kofeiny w porównaniu z kawą) i
zielona herbata (1/4 ilości kofeiny w porównaniu z kawą) mogą dać Ci idealną
ilość energii bez podnoszenia poziomu kortyzolu za wysoko i mogą pochwalić się
całkiem sporymi korzyściami zdrowotnymi. Teraz każdego ranka wypijam jedną
filiżankę matchy zamiast filiżanki kawy.
5. Cukier
Ciasteczka, ciasto,
napoje gazowane? Ten podpunkt może wydawać się oczywisty lub zbędny, ale nadal
uważam, że ważne jest, aby wyjaśnić, jak i dlaczego cukier może wpływać na
skórę. Cukier oczywiście nie tylko szybko przyspiesza i obniża poziom cukru we
krwi, ale także zwiększa stan zapalny w organizmie, podobny do węglowodanów.
W rzeczywistości
cukier sam w sobie jest prostym, szybko działającym węglowodanem, ale osobiście
uważam, że zasługuje na swoją kategorię ze względu na wszystkie sposoby, w
jakie może wpływać na Twoją skórę i Twoje zdrowie.
Poziom insuliny
wzrasta podczas jedzenia pokarmów zawierających cukier, a większa ilość
insuliny oznacza wyższy poziom IGF-1. Łatwy sposób, aby o tym myśleć to 1
ciasteczko= 1 pryszcz. Cukier może również wytrącić z równowagi Twoje zdrowie
jelit powodując przerost drożdżaków, jest to ważne, ponieważ zdrowie jelit
pośrednio przyczynia się do powstawania trądziku.
Nigdy nie byłem
osobą, która jadła dużo słodyczy, więc nie sądziłam, że wycinanie cukru będzie
dla mnie wielką walką - pomyśl jeszcze raz! Wiele przetworzonych lub
paczkowanych produktów spożywczych zawiera ukryte cukry. Byłem zszokowana, gdy
znalazłam sos sałatkowy, chleb pełnoziarnisty, fasolę w puszce, a nawet
jalapenos w puszce - wszystkie te produkty zawierały dodatek cukru. Upewnij
się, że to co kupujesz nie zawiera cukru - czytaj etykiety!
6. Ostre jedzenie
Pewna gazeta
pokazuje, że chorzy na trądzik mają tendencję do powiązania przypraw z
pogarszającym się trądzikiem. Jednakże, dobrze kontrolowane badanie pomiędzy
dietą a trądzikiem zostało przeprowadzone i wynik nie wskazuje na pikantne
jedzenie jako bezpośredni czynnik powodujący trądzik. W rzeczywistości,
większość dermatologów twierdzi, że kosmetyki, zmiana hormonów i genów prowadzi
do częstych przełomów i ciężkich przypadków trądziku.
7. Wysoki indeks glikemiczny
Wysokoglikemiczne
jedzenie, takie jak orzechy i sushi. Orzechy są często obwiniane jako żywność
wywołująca trądzik. Jednak wyniki pokazują, że nie ma ważnego związku pomiędzy
spożywaniem orzechów a doświadczaniem trądziku.
To nadal wraca do
pomysłu, który twierdzi, że dieta wysokoglikemiczna może przyczynić się do
wybuchu trądziku, podczas gdy dieta niskoglikemiczna, takie jak świeże owoce i
warzywa promować czystą, zdrową skórę.
Jest już
udowodnione, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym może przyczynić się do
nasilenia i częstotliwości występowania ataków trądziku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz