wtorek, 5 maja 2020

Trądzik a jedzenie


Czy trądzik ma coś wspólnego z tym, co jemy?


Przez długi czas zaprzeczałem związkowi między jedzeniem a skórą. Chciałam wierzyć, że mój trądzik może być całkowicie wyleczony wyłącznie poprzez stosowanie leków miejscowych i wydawanych na receptę, a dieta nie miała z tym absolutnie nic wspólnego.
 W głębi duszy było to głównie dlatego, że nie chciałem zmieniać diety, to znaczy kto chce? Podobało mi się to, co jadłem, a jeśli wszyscy jedli to samo, to pomyślałem, że to znaczy, że ja też mogę. Trądzik jest oczywiście genetyczny, ale nie oznacza to, że niektóre potrawy nie będą pogarszać twojego stanu.
Po około roku, metodą prób i błędów, znalazłem wyraźny związek między produktami, które powodują trądzik.

 1. Nabiał

Chciałbym wiedzieć o związku pomiędzy mleczarni i trądzikiem wcześniej, proszę, jeśli walczysz z trądzikiem usuń z diety nabiał. W ciągu krótkich trzech miesięcy  mój trądzik zmniejszył się o 95%. Dlaczego nabiał powoduje trądzik? Takie rzeczy jak mleko, ser, lody i inne produkty uboczne z mleka krowiego zawierają zapalny hormon wzrostu, IGF-1, który po spożyciu skierowany jest do gruczołów tłuszczowych skóry.
Ten hormon nie tylko zmusza Twoje gruczoły do nadmiernej produkcji sebum, ale także tworzy nadmiar komórek skóry, które zaczynają się skleić i więzić w Twoich porach. Jest to hormon wzrostu dla cielaków, a u niektórych osób - hormon wzrostu dla trądziku.

2. Soja

Do niedawna nie jadłem dużo soi, kiedy zmieniłem dietę i stałem się weganinem. Używam takich produktów jak  tofu i inne substytuty mięsa, przechodząc do bezmięsnego stylu życia, kiedy zauważyłem, że mój trądzik zaczyna się pogarszać.
Byłem w szoku z powodu zmiany, przez którą przechodziło moje ciało, ponieważ w większości przypadków słyszałem, że weganizm jest zalecany do walki z trądzikiem, a nie do jego powodowania. Podczas przechodzenia przez moją lodówkę i spiżarnię o świcie, ponad połowa z tych pokarmów zawiera soję.
Nigdy przed weganizmem nie polegałem na soi, więc usunąłem ją z mojej diety i w ciągu kilku dni moja skóra całkowicie powróciła do normy. Soja, podobnie jak nabiał, również ingeruje w twoje hormony, ale w tym przypadku produkuje nadmiar estrogenu. Istnieje również wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega 6 w soi, który, jeśli nie zostanie zrównoważony przez wystarczającą ilość omega 3, może spowodować stan zapalny w organizmie.



3. Węglowodany

Zaskakujące, prawda? Naprawdę nigdy nie sądziłem, że to będzie jedna z tych potraw powodujących trądzik. Zrezygnowałem z rafinowanych karbów krótko po tym, jak zrezygnowałem z nabiału, kiedy stosowałem dietę o niskim indeksie glikemicznym. I nie tylko moja skóra się poprawiła, ale również trawienie było lepsze; doświadczyłam mniej wzdęć i nie miałam już zbyt pełnego, niewygodnego uczucia w żołądku.
To są takie rzeczy jak biały chleb, bajgle, skórka do pizzy, biały ryż i większość makaronów, gdzie całe ziarno wraz z witaminami i minerałami jest zabrane; pozostawiając jedzenie o małej lub żadnej wartości odżywczej.
Może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi, co z kolei może wywołać stan zapalny w organizmie. Ta reakcja zapalna następnie pokazuje się w zmęczenie, bóle ciała, a ty domyśliłeś się, że to - trądzik. Całe ziarna są znacznie łagodniejsze w organizmie, uwalniając wszystkie niezbędne włókna i składniki odżywcze powoli w czasie bez tworzenia odpowiedzi hiper insuliny.

4. Kofeina

To był dla mnie najtrudniejszy nawyk do zrezygnowania. Moją ulubioną częścią całego dnia było uruchamianie ekspresu, napełnianie domu tym romantycznym aromatem i popijanie latte podczas leżenia w łóżku przewijając moje social media. To był mój czas na refleksję i relaks, zanim zaczął się mój dzień. Kawa była dla mnie potrzebą.
Kofeina, po spożyciu, miesza się z twoim hormonem kortyzolu, tym samym hormonem, który uwalnia się, gdy jesteś zestresowany. Nadmiar kortyzolu z kofeiny i stresu = nadmierny trądzik. Przy wszystkich wymaganiach stawianych nam w codziennym życiu jest prawie niemożliwe, aby całkowicie pozbyć się kofeiny.
Dobra wiadomość jest taka, że takie rzeczy jak matcha (½ ilości kofeiny w porównaniu z kawą) i zielona herbata (1/4 ilości kofeiny w porównaniu z kawą) mogą dać Ci idealną ilość energii bez podnoszenia poziomu kortyzolu za wysoko i mogą pochwalić się całkiem sporymi korzyściami zdrowotnymi. Teraz każdego ranka wypijam jedną filiżankę matchy zamiast filiżanki kawy.

5. Cukier

Ciasteczka, ciasto, napoje gazowane? Ten podpunkt może wydawać się oczywisty lub zbędny, ale nadal uważam, że ważne jest, aby wyjaśnić, jak i dlaczego cukier może wpływać na skórę. Cukier oczywiście nie tylko szybko przyspiesza i obniża poziom cukru we krwi, ale także zwiększa stan zapalny w organizmie, podobny do węglowodanów.
W rzeczywistości cukier sam w sobie jest prostym, szybko działającym węglowodanem, ale osobiście uważam, że zasługuje na swoją kategorię ze względu na wszystkie sposoby, w jakie może wpływać na Twoją skórę i Twoje zdrowie.
Poziom insuliny wzrasta podczas jedzenia pokarmów zawierających cukier, a większa ilość insuliny oznacza wyższy poziom IGF-1. Łatwy sposób, aby o tym myśleć to 1 ciasteczko= 1 pryszcz. Cukier może również wytrącić z równowagi Twoje zdrowie jelit powodując przerost drożdżaków, jest to ważne, ponieważ zdrowie jelit pośrednio przyczynia się do powstawania trądziku.
Nigdy nie byłem osobą, która jadła dużo słodyczy, więc nie sądziłam, że wycinanie cukru będzie dla mnie wielką walką - pomyśl jeszcze raz! Wiele przetworzonych lub paczkowanych produktów spożywczych zawiera ukryte cukry. Byłem zszokowana, gdy znalazłam sos sałatkowy, chleb pełnoziarnisty, fasolę w puszce, a nawet jalapenos w puszce - wszystkie te produkty zawierały dodatek cukru. Upewnij się, że to co kupujesz nie zawiera cukru - czytaj etykiety!

6.  Ostre jedzenie

Pewna gazeta pokazuje, że chorzy na trądzik mają tendencję do powiązania przypraw z pogarszającym się trądzikiem. Jednakże, dobrze kontrolowane badanie pomiędzy dietą a trądzikiem zostało przeprowadzone i wynik nie wskazuje na pikantne jedzenie jako bezpośredni czynnik powodujący trądzik. W rzeczywistości, większość dermatologów twierdzi, że kosmetyki, zmiana hormonów i genów prowadzi do częstych przełomów i ciężkich przypadków trądziku.

7. Wysoki indeks glikemiczny

Wysokoglikemiczne jedzenie, takie jak orzechy i sushi. Orzechy są często obwiniane jako żywność wywołująca trądzik. Jednak wyniki pokazują, że nie ma ważnego związku pomiędzy spożywaniem orzechów a doświadczaniem trądziku.
To nadal wraca do pomysłu, który twierdzi, że dieta wysokoglikemiczna może przyczynić się do wybuchu trądziku, podczas gdy dieta niskoglikemiczna, takie jak świeże owoce i warzywa promować czystą, zdrową skórę.
Jest już udowodnione, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym może przyczynić się do nasilenia i częstotliwości występowania ataków trądziku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz